FAKTA OM KOL

Kolet började bildas för över 300 miljoner år sedan. Av alla fossila energikällor är kol det som är vanligast förekommande i naturen. Kol bildas genom att fossila växter och djurdelar under lång tid utsätts för högt tryck och hög temperatur. Processen tar flera miljoner år och liknar bildandet av olja. Det finns flera olika typer av kol varav två används för elproduktion: brunkol och stenkol. Variationerna  i  kolbildningen  beror  på  de  fossila  delarnas ursprung. Brunkolet är egentligen torv som under högt tryck omvandlats  till kol för 15 till 20 miljoner år sedan.  Brunkolet omvandlas i sin tur till stenkol, efter att det utsatts för ytterligare värme och tryck i jordens inre.

 En energikälla med lång historia.Människan såg tidigt fördelarna med kol. Kolet ansågs då, precis som i dag, vara en billig och effektiv energikälla. Det skulle dock dröja fram till den industriella revolutionen innan kolanvändningen tog ordentlig fart. Under 1700- och 1800-talet blev kolet en viktig motor i samhällsutvecklingen. Innan dess hade kol mest använts för uppvärmning. I Storbritannien användes stora mängder kol vid ståltillverkning för att bygga upp järnvägen. Under det amerikanska inbördeskriget användes kol för järn- och ståltillverkning.

3 reaktioner på ”FAKTA OM KOL

  1. Men vad bra att ni har skrivit ett inlägg som är seriöst. Detta är det första som man kan se vad kolkraft egentligen är och vad det handlar om. Men hur ska vi kunna ta hand om framtida generationer när ozonlagret bara växer och växer utan kolkraftens påverkan? Men vad kan kolkraft göra för energibehovet som bara växer och växer hos människorna? Hur mycket energi ger det att bränna kol?

    • Det kommer att komma en ny teknik som kommer göra så att utsläppningen minskar tack vare rökgastvättning och effektiviseringsåtgärder.Två andra viktiga åtgärder för att minska koldioxidutsläppen är avskiljning och lagring av koldioxid (CCS-teknik) och sameldning av biomassa och kol i kraftverken.
      Hur mycket energi ger det att bränna kol? En typisk 500 megawatt kolkraftverk producerar 3,5 miljarder kWh per år.Det är tillräckligt med energi för 4 miljoner av våra lampor att fungera året runt.
      mbt

Lämna en kommentar